Proiectul de lege pentru achiziționarea a 32 de avioane de luptă F-35 de generația a V-a, destinat întăririi capacităților de apărare aeriană ale României, va fi supus marți votului în plenul Camerei Deputaților, la solicitarea Guvernului.
UPDATE
Proiectul a fost votat în plenul Camerei Deputaților cu 195 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și o „abținere”.
UPDATE
Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a emis un raport favorabil, cu unanimitate de voturi, asupra proiectului de Lege pentru realizarea capabilității operaționale de apărare aeriană prevăzută în Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, Faza I, și unele măsuri privind derularea contractelor Guvern la Guvern specifice Programului Foreign Military Sales.
Știrea inițială:
Proiectul de lege a fost înaintat comisiilor parlamentare de specialitate în procedură de urgență, care au termen să finalizeze raportul până la ora 16:30, moment la care va începe dezbaterea în plen.
Demersul legislativ urmărește realizarea unui program strategic de înzestrare a Forțelor Aeriene Române, parte din planul de apărare națională și alinierea la standardele NATO.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege pentru „realizarea capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a”, iar Executivul a solicitat procedura de urgență pentru adoptarea sa în Parlament. (detalii AICI)
În baza proiectului de lege, România urmează să semneze contracte de tip „Letter of Offer and Acceptance” cu Guvernul SUA, care includ achiziționarea avioanelor a 32 de avioane F-35, a motoarelor și munițiilor necesare, precum și asigurarea suportului logistic.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a subliniat că proiectul presupune și dezvoltarea cooperării industriale prin încheierea de acorduri între Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și producătorul avioanelor F-35.
De asemenea, se propune încheierea de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a unor acorduri de înţelegere cu producătorul avionului F-35 pentru realizarea proiectelor de cooperare industrială, a completat purtătorul de cuvânt al Executivului, a declarat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă.
Valoarea achiziției este estimată la 6,5 miliarde $, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include și un pachet de cooperare industrială.
Valoare inițială era mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip „Letter of Offer and Acceptance”. Achiziția de către partea română se va realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari.
Avionul din generația a cincea dispune de performanțe tehnologice foarte avansate, notează MApN. :
Prima livrare a aeronavelor F-35 către România este aşteptată până în anul 2031.
CITEȘTE ȘI: